DeBierenVanGroninger

Brouwerij Groninger

Brouwerij Groninger is opgericht in 2015. Het team bestaat uit zes heren en één dame. Waaronder onze brouwers, Marco Attema, Sander Jochems en onze brouwmeester, Jan Tijs Sijbring. Deze laatste benadert bier op een wetenschappelijke manier, kent de historie van bier en de origine van recepten. Binnen Groninger noemen we hem de bierprofessor (wat hij zelf gelul vindt). Nadat ze jarenlang samen hebben gebrouwen bij het Biergilde Groningen besloten ze hun hobby uit te breiden door zelf een brouwerij te starten.


Ook het vermelden waard is dat we in ons team een Groninger boer hebben. Hero Havenga de Poel is mede eigenaar van akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen. Hier komt onze spelt, hop en vlierbloesem vandaan.

IkBenEenGroninger

We’re sending the wolf!

De wolf staat symbool voor Brouwerij (Craft Brewery) Groninger. Een krachtig, sociaal dier met sterk ontwikkelde zintuigen en altijd bezig om nieuwe terreinen te verkennen.

 

Al onze bieren worden eerst bedacht, (door)ontwikkeld en op kleine schaal gebrouwen in Groningen. Vervolgens maken onze brouwers gebruik van de ketels van een huurbrouwerij (Admiraals Bierbrouwerij) om onze bieren op grotere schaal te maken en in de markt te kunnen zetten.

 

Wij zijn Groninger, zijn gek op bier, houden van bierbrouwen en dit te delen met bierliefhebbers. “AWOOOOOOOOEH!”

Waddenhop

Waddenhop

Biologische Akkerbouwbedrijf Landgoud heeft samen met Brouwerij Groninger een hopveld ontwikkelt aan de Groninger Waddenkust. In een opstelling van twee rijen zijn bijna 100 planten uitgezet. Het initiatief is in 2016 gestart. Dat jaar zijn de eerste planten in de aarde gezet. In 2017 is het tweede gedeelte aangeplant en is het traliesysteem geplaatst. In het veld staan vier rassen, van zeven verschillende kwekers. Brouwerij Groninger gaat een aantal van haar bieren brouwen met deze biologische hop. 

de-brouwerij-2

Landgoud

Landgoud is een biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Havenga uit Kloosterburen. Aan de Groninger Waddenkust worden met veel zorg en aandacht eerlijke producten geteeld; zoals spelt, bieslookpollen, pootaardappelen, witte aalbes, appels et cetera. Dit allemaal op biologisch wijze, samen met de natuur! Al meer dan 15 jaar wordt er Oberkulmer Rotkorn spelt geteeld. Dit brengt een schat aan ervaring en kennis met zich mee, want het telen van dit speltras komt zeer precies. Boer Hero Havenga de Poel (één van de 8 oprichters van GRONINGER): “Het is een hele kunst om een goede kwaliteit te krijgen. Hoe ik dat doe? Dat blijft het geheim van de boer maar maakt juist mijn spelt uniek en onderscheidend”. Op het land wordt alleen het ras Oberkulmer Rotkorn verbouwd. Dit oerras is nooit doorveredeld met andere graanachtigen, wat bij andere speltrassen vaak wel het geval is. Een mooi product dat 100% is te traceren, van grond tot mond. Over de producten van Landgoud wordt regelmatig geschreven in onder meer de lifestyle en roodmagazines. De spelt van Landgoud wordt ongemout verwerkt in de Spelt Pale Ale en Oerspelt Weizen van Brouwerij Groninger.